Adresse

Kirurgiklinik

Hermodsvej 22, st. th.

8230 Åbyhøj

Vis på Google Maps

Kontaktinfo

+45 70 22 35 53Telefon:
FAQ - De mest stillede spørgsmål

FAQ - De mest stillede spørgsmål

Her finder du svar på de mest stillede spørgsmål

Du finder svaret ved at klikke på det enkelte spørgsmål. Har du et specifikt spørgsmål, du ikke kan finde svaret på her, er du velkommen til at skrive til kontor@kirurgiklinik.dk

 

Generelt
  • Henvisning fra kommunen/regionen

    Er der tale om en henvisning fra kommunen eller regionen, skal vi have modtaget en bevilling, før vi kan tilbyde en tid. Bevillingen skal ansøges i god tid. Afhængigt af hvilken kommune der ansøges fra, kan det være din egen tandlæge, der indsender ansøgningen. I nogle tilfælde kan der være en egenbetaling ud over det beløb, kommunen har bevilliget, som skal betales på behandlingsdagen.

  • Hvornår får jeg en indkaldelse?

    Vi indkalder dig hurtigst muligt efter vi har modtaget en henvisning fra din tandlæge. Din henvisning skal først visiteres af kæbekirurgerne. Du vil automatisk blive indkaldt enten via sms eller e-boks. 

  • Hvor lang er ventetiden?

    Til forundersøgelser/konsultationer har vi ikke lang ventetid. Til behandlinger skal man som udgangspunkt regne med et par ugers ventetid

  • Gør det ondt?

    Hele behandlingen vil foregå i lokalbedøvelse. Vi tjekker altid efter, om du er nok bedøvet, og du kan altid få mere hvis du ønsker det. 

  • Min tandlæge mangler et udskrivningsbrev?

    Vi bestræber os på, at udskrivningsbreve bliver sendt hurtigst muligt efter din sidste kontrol eller konsultation. I nogle tilfælde, kan der dog forekomme forlænget behandlingstid. 

  • Indberetter I til forsikringsselskaber?

    I tilfælde af at, du har en forsikring som kunne dække behandlingerne, kan du kontakte forsikringen eller evt. oprette en skade på deres hjemmeside. Forsikringen vil herefter tage kontakt til os og indhente nødvendige oplysninger til sagen. 

  • Unge patienter fra årgang 2004 og bevilling?

    Hvis man er født fra og med årgang 2004, kan der -hvis der er indikation for behandling- være chance for bevilling fra BUT (Børn- og ungetandplejen). Afhængigt af kommunen og behandlingsomfanget, kan der forekomme en egenbetaling ud over det beløb, der er bevilliget af kommunen. 

  • Kan man parkere ved klinikken?

    Ja, parkeringsbåsene med vores skilte er gratis, efter registrering af nummerplade på IPad ‘en ved hoveddøren til klinikken. Ved registrering med e-mail, fremsendes en bekræftelse til den oplyste adresse.  

Overslag, betaling & sygesikring
  • Er der betaling på dagen?

    Ja. Betalingen kan ske via dankort, VISA, MasterCard, Mobilepay og kontant op til 14.999 kr.

  • Tilbyder I afdragsordning?

    Nej.

  • Indberettes der automatisk til sygeforsikring Danmark ift. tilskud:

    Ja, den forventede refusion fremgår nederst i højre hjørne på kvitteringen/fakturaen – under afsnittet "Overføres automatisk til Danmark". Oplys gerne om dit medlemskab allerede ved tidsbestillingen. Undersøg venligst, hvilken gruppe du er medlem af, inden du kontakter os. Refusionen vil blive udbetalt efter et par hverdage.

  • Overslag ifm. behandling:

    Ved tidsbestilling kan du forvente at få en max pris på den aftalte behandling/konsultation. I tilfældet af en længere varig behandlingsplanlægning ved konsultation, kan der udarbejdes et skriftligt overslag over samlet omkostninger.

    Ved komplicerede behandlinger, kan der i nogle tilfælde være behov for supplerende behandling.

Behandling
  • Hvad skal jeg være opmærksom på før en operation?

    Inden operationsdagen kan der med fordel forberedes: Klorhexidin mundskyllevæske 0,1 %

    Der anbefales blød eller flydende, kold kost det første døgn efter operationen. Sørg derfor for at have spist morgenmad/frokost inden ankomst.

    Brug af ispose eller isterninger for at holde området koldt i timerne efter operationen kan mindske hævelsen, som er et helt normalt fænomen efter indgrebet.

    Ved behov for medicin bliver der udskrevet recept på klinikken. Denne kan indløses på et hvilket som helst apotek. Kodimagnyl, Treo og Aspirin bør ikke indtages, da disse har blodfortyndende virkning. Ligeledes bør indtag af fiskeolie undgås 14 dage før operationen (hvis muligt), da det også har blodfortyndende virkning.

    Får man blodfortyndende medicin, skal man konsultere med egen læge ang. evt. pausering inden behandling.

    Det er vigtigt at kontakte klinikken ved sygdom/kraftig forkølelse dagen før operationen, da dette kan medføre at operationen må aflyses.

  • Hvad skal jeg være opmærksom på, på operationsdagen?

    Ved ankomst på klinikken bedes du tjekke ind ved scanneren med dit sundhedskort. Medbring gerne evt. medicinliste. Endvidere skal oplysninger om sygesikringsgruppe og evt. medlemskab (gruppe) af sygeforsikringen ”danmark” registreres.

    I mange tilfælde har vi brug for at optage røntgenbillede og-eller 3-D scanning før operationen. Under denne optagelse må der af hensyn til billedets kvalitet ikke bæres smykker i hoved- og halsregionen. Du bedes derfor enten undlade smykker (dvs. øreringe, halskæder og diverse piercinger) i hoved- og halsregionen den pågældende dag eller tage smykkerne af i venteværelset og opbevare dem i din taske eller jakke. Inden behandlingen påbegyndes, bliver der en kort samtale med den tandlæge, som skal operere.

  • Hvor lang tid tager min behandling

    Dette afhænger af hvilken behandling, der skal foretages. I de fleste tilfælde tager behandlingerne imellem 1 time til 1,5 times tid (Inkl. blodtapning og røntgen scanning).

  • Hvorfor skal der tages ekstra røntgenbillede?

    I forbindelse med vores operationer vil der i mange tilfælde være behov for at tage supplerende scanning/røntgen, hvilket vil give os mulighed for at få et mere detaljeret overblik, samt at lægge den rette behandlingsplan for dig. 

  • Hvad skal mit blod bruges til?

    Inden alle typer operationer foretages der en blodtapning. Ved at tappe dit eget blod kan vi udvinde de hvide blodceller, som vi genbruger til at understøtte helingen i forbindelse med operationen.

  • Kan man selv køre bil efter behandling?

    Som oftest kan man sagtens selv køre bil efter behandling ved lokalbedøvelse.

    I nogle tilfælde tilbyder vi beroligende medicin eller fuld narkose. Ved disse typer af bedøvelse må der IKKE betjenes køretøjer af nogen form, og der skal derfor medbringe en ledsager. 

  • Hvad må jeg spise og drikke?

    På operationsdagen må der indtages koldt fyldende mad, såsom yoghurt, is, smoothies, drikkeyoghurt mm. Afvent gerne med at spise til bedøvelsen er aftaget.

    Dagen efter - tjek i næste afsnit.

Efter behandling
  • Hvad må jeg spise og drikke?

    Dagen efter kan man begynde at spise lidt mere almindeligt, men stadig blød mad. Det kan f.eks. være let opvarmet suppe eller lasagne. Man må dog ikke spise noget med hårde skorper eller noget som kan være svært at tygge, da det kan rive op i såret og ej heller noget med mange kerner. Dagene efterfølgende må man spise efter evne. 

  • Er smerter forventeligt? Og hvor længe kan man forvente at have smerter?

    Ja, smerter er forventeligt efter en operation. Smerter og hævelse er mest udtalt på 2.-3. døgn, og vil normalt aftage stille og roligt de efterfølgende dage. Vi udskriver recepter efter behandlinger, som kan indløses på et hvilket som helst apotek. 

    OBS: Kodimagnyl, Treo og Aspirin bør ikke indtages, da disse har blodfortyndende virkning. Ligeledes bør indtag af fiskeolie undgås 14 dage før operationen (hvis muligt), da det også har blodfortyndende virkning. Får man blodfortyndende medicin skal man konsultere med egen læge ang. evt. pausering inden behandling.

    Hævelse og smerter kan dog variere alt efter hvilken behandling, der er tale om.

    Du kan læse mere i vores patientvejledninger her >

  • Hvor længe skal jeg tage smertestillende?

    Det kan være nødvendigt at tage smertestillende op 2 uger efter operationen. Det er dog meget individuelt, hvor længe der er behov for at tage smertestillende.

    Vi anbefaler som regel, at du bør tage smertestillende fast og forbyggende i den første uge. Herefter kan du mærke efter, hvorvidt du har behov for yderligere smertestillende. 

  • Hvordan skal jeg tage penicillin/antibiotika?

    Ved en antibiotikakur skal ALLE tabletterne tages, indtil der ikke er flere i pakken.

  • Hvor længe skal jeg skylle med klorhexidin mundskyl?

    Vi anbefaler, at man skyller med klorhexidin-mundskyl indtil trådene bliver fjernet.

  • Hvor længe skal trådene sidde?

    Som regel imellem 7 – 14 dage. Trådene er selvopløselige, men vi foretrækker, at du aftaler en tid til at få dem fjernet, da de kan genere såret, og vi samtidig kan kontrollere helingen.

Implantater
  • Hvad er et implantat?

    Et tandimplantat er en lille skrue af ren titanium, typisk 4-5 mm tyk og 8-15 mm lang. Når implantatet indsættes i en sund kæbeknogle – for eksempel hvor en tand er mistet – vil knoglevævet vokse ind i implantatets overflade. Efter en helingsperiode sidder implantatet fast forankret i kæbebenet. Herefter kan der opbygges en ny tand på implantatet.

    Et tandimplantat kan også anvendes til at fastholde en ustabil protese eller fungere som bropille i en brokonstruktion. 

  • Hvordan indsættes det?

    Tandimplantatet indsættes ved et lille kirurgisk indgreb under lokalbedøvelse. Efter lokalbedøvelsen åbnes tandkødet, så kæbebenet frilægges, og der bores et lille hul, hvorefter implantatet skrues i. På grund af bedøvelsen er indgrebet smertefrit. Tandkødet kan nu lukkes igen hen over implantatet, eller der kan monteres en lille forlængelse, som stikker igennem tandkødet. Der lukkes normalt med et par sting bagefter, og stingene fjernes efter 7-14 dage. Der er normalt kun få gener efter indgrebet.

  • Hvornår kommer tanden på?

     Normalt skal implantatet hele uden belastning i ca. 4 måneder. I særlige tilfælde kan det forsynes med en foreløbig tand med det samme, men dette øger risikoen for komplikationer. Der fremstilles som regel en foreløbig bro eller protese, så man ikke behøver at være tandløs, mens implantatet heler.

  • Hvordan forholder man sig efter indsættelsen?

    Der bliver ordineret antibiotika efter indsættelsen af implantatet for at undgå infektion. Der bliver også givet smertestillende medicin med hjem, samt eventuelt en recept til flere dage. Hyppigst er symptomerne dog klinget af i løbet af et døgn. Stingene fjernes efter 10-14 dage.

  • Hvad sker der i indhelingsperioden?

    En eventuel midlertidig tandprotese tilpasses, så den kan anvendes i helingsperioden, som varer cirka 3–4 måneder. Der vil som regel ikke være væsentlige gener fra implantatet i denne periode. Når helingsperioden er afsluttet, kontrollerer vi, at implantatet sidder fast. Om nødvendigt åbnes tandkødet over implantatet, hvorefter det er klar til fremstilling af krone eller bro inden for et par uger. Selve fremstillingen af krone eller protese udføres som regel ikke her på klinikken, men varetages af egen tandlæge eller en specialklinik. 

  • Bliver implantatet ikke afstødt?

    Implantatmaterialet er meget vævsvenligt og afstødes kun i yderst sjældne tilfælde. Infektioner eller dårlige lokale forhold kan dog medføre, at implantatet ikke vokser fast i kæben. Dette opdages som regel først, når implantatet skal tages i brug, men det forekommer kun hos en meget lille andel af patienterne. I sådanne tilfælde fjernes implantatet, og kæben får lov til at hele med dannelse af ny knogle.

    Efter cirka to måneder kan der indsættes et nyt implantat samme sted. Det skal understreges, at rygning øger risikoen for implantattab.

  • Hvad kan behandles med implantater?

    Den mest almindelige behandling med implantater er erstatning af enkelte tænder, hvor implantatet fungerer som en kunstig tandrod, og den manglende tand opbygges ovenpå. Det er en biologisk metode, som ofte skåner nabotænderne for unødvendige indgreb. Forudsat at udgangsforholdene er gunstige, kan man fremstille meget naturtro implantatbaserede tænder.

  • Hvordan behandles flere manglende tænder?

    Hvis der mangler flere tænder, og der er plads til flere implantater, er det ikke altid nødvendigt at indsætte ét implantat pr. tand. Der kan i stedet fremstilles broer, som spændes mellem implantaterne, hvis knogleforholdene og den forventede belastning tillader det.

  • Hvordan er behandlingen hvis alle tænder mangler?

    Implantater kan anvendes til at fastholde proteser og dermed give en markant forbedret protesekomfort, uden risiko for at protesen løsner sig under tale eller spisning. Normalt indsættes mindst to implantater i underkæben og fire i overkæben, forudsat at knogleforholdene er tilstrækkeligt gode. Hvis der er plads, kan der indsættes 6–8 implantater i hver kæbe, som kan bære faste broer, der skrues fast og ikke skal tages ud.

  • Hvilken løsning skal jeg have?

    Enhver implantatbehandling begynder med en grundig analyse af patientens sundhedstilstand samt de kosmetiske og funktionelle krav til tanderstatningen. Der vurderes også pladsforhold i kæberne, kæbernes funktion og eventuelle sygdomstilstande. Undersøgelsen omfatter en klinisk og røntgenologisk vurdering samt eventuelt aftryk til studiemodeller.

    På baggrund af denne analyse udarbejdes en behandlingsplan, hvor både behandlingsbehov og muligheder specificeres, og hvor vi giver et overslag over de økonomiske forhold.