
FAQ
Her finder du svar på de mest stillede spørgsmål
Du finder svaret ved at klikke på det enkelte spørgsmål. Har du et specifikt spørgsmål, du ikke kan finde svaret på her, er du velkommen til at skrive til kontor@kirurgiklinik.dk
-
Hvad skal jeg være opmærksom på før en operation?
Inden operationsdagen kan der med fordel forberedes: Klorhexidin mundskyllevæske 0,1 %
Der anbefales blød eller flydende, kold kost det første døgn efter operationen. Sørg derfor for at have spist morgenmad/frokost inden ankomst.
Ispose/isterninger, for at holde området koldt i timerne efter operationen, og derved mindske den hævelse, der er et helt normalt fænomen efter indgrebet.
Ved behov for medicin bliver der udskrevet recept på klinikken. Denne kan indløses på et hvilket som helst apotek. Kodimagnyl, Treo og Aspirin bør ikke indtages, da disse har blodfortyndende virkning. Ligeledes bør indtag af fiskeolie undgås 14 dage før operationen (hvis muligt), da det også har blodfortyndende virkning.
Får man blodfortyndende medicin skal man konsultere med egen læge ang. Evt. pausering inden behandling.
Det er vigtigt, at kontakte klinikken ved sygdom/kraftig forkølelse dagen før operationen, da dette kan medføre at operationen må aflyses. -
Hvad skal jeg være opmærksom på, på operationsdagen?
Ved ankomst på klinikken bedes du tjekke ind ved scanneren med dit sundhedskort. Medbring gerne evt. medicinliste. Endvidere skal oplysninger om sygesikringsgruppe og evt. medlemskab (gruppe) af sygeforsikringen ”danmark” registreres.
I mange tilfælde har vi brug for at optage røntgenbillede og-eller 3-D scanning før operationen. Under denne optagelse må der af hensyn til billedets kvalitet ikke bæres smykker i hoved- og halsregionen. Du bedes derfor enten undlade smykker (dvs. øreringe, halskæder og diverse piercinger) i hoved- og halsregionen den pågældende dag eller tage smykkerne af i venteværelset og opbevare dem i din taske eller jakke. Inden behandlingen påbegyndes, bliver der en kort samtale med den tandlæge, som skal operere.
-
Hvad er et implantat?
Et tandimplantat er en lille skrue af ren titanium, der er 4-5 mm tyk og 8-15 mm lang. Ved indsættelse af et implantat i en sund kæbeknogle, f.eks. hvor en tand er mistet, sker der en indvækst af knoglevæv i implantatoverfladen, og efter en helingsperiode sidder implantatet urokkeligt fast i kæbebenet. Derefter kan der bygges en ny tand på implantatet. Et tandimplantat kan også bruges til at fastholde en ustabil protese, eller det kan bruges som bropille i en brokonstruktion.
-
Hvordan indsættes det?
Tandimplantatet indsættes ved et lille kirurgisk indgreb under lokalbedøvelse. Efter lokalbedøvelsen åbnes tandkødet, så kæbebenet frilægges, og der bores et lille hul, hvorefter implantatet skrues i. På grund af bedøvelsen er indgrebet smertefrit. Tandkødet kan nu lukkes igen hen over implantatet, eller der kan monteres en lille forlængelse, som stikker igennem tandkødet. Der lukkes normalt med et par sting bagefter, og stingene fjernes efter 8-10 dage. Der er normalt kun få gener efter indgrebet.
-
Hvornår kommer tanden på?
Normalt skal implantatet hele uden belastning i ca. 4 måneder. I særlige tilfælde kan det forsynes med en foreløbig tand med det samme, men det øger risikoen for komplikationer. Der fremstilles som regel en foreløbig bro eller protese, så man ikke behøver at være tandløs, mens implantatet heler.
-
Hvordan forholder man sig efter indsættelsen?
Der bliver ordineret antibiotika efter indsættelsen af implantatet for at undgå infektion. Der bliver også givet smertestillende medicin med hjem, samt eventuelt en recept til flere dage. Hyppigst er symptomerne dog klinget af i løbet af et døgn. Stingene fjernes efter 8-10 dage.
-
Hvad sker i indhelingsperioden?
En eventuel foreløbig tanderstatning bliver tilpasset, så den kan anvendes i indhelingsperioden på ca. 3-4 mdr. Der vil ikke være væsentlige gener fra implantatet i denne periode. Når tiden er gået kontrollerer vi, at implantatet sidder fast, og hvis det er nødvendigt åbner vi tandkødet over implantatet, og det er klar til krone/brofremstilling i løbet af et par uger. Krone- eller protesefremstilling foretages normalt ikke her på klinikken, men udføres af egen tandlæge eller på specialklinik. Se evt. Aarhus Implantatcenter.
-
Bliver implantaterne ikke afstødt?
Implantatmaterialet er meget vævsvenligt og afstødes kun yderst sjældent. Infektioner og dårlige lokale forhold kan dog betyde, at implantatet ikke vokser fast i kæben. Dette konstateres oftest, når implantatet skal i brug, men det sker kun ved meget få af de indsatte implantater. Skulle det ske, tages implantatet ud igen, hvorefter kæben heler op med ny knogle. Efter ca. 2 måneder kan der indsættes et nyt implantat på stedet. Det skal påpeges, at rygning øger risikoen for tab af implantaterne.
-
Hvad kan behandles med implantater? Enkelttænder?
Den mest almindelige behandling med implantater er enkelte tænder, hvor implantatet fungerer som en kunstig rod for en mistet tand, og den manglende tand bygges op herpå. Det er en biologisk metode, der ofte skåner nabotænder for indgreb. Under forudsætning af gunstige udgangsforhold, kan man fremstille meget naturtro implantatbaserede tænder.
-
Hvordan behandles flere manglende tænder?
Mangler der flere tænder, og er der plads til flere implantater, er det ikke altid nødvendigt med et implantat til hver tand. Der kan bygges broer mellem spredte implantater, hvis knogle- og belastningsforhold taler for det.
-
Hvordan er behandlingen, hvis alle tænder mangler?
Implantater kan anvendes til fastholdelse af proteser, så man opnår betydeligt forbedret protesekomfort uden risiko for at protesen løsner sig ved tale og spisning. Der vil normalt skulle indsættes mindst 2 implantater i underkæben og 4 i overkæben under forudsætning af tilstrækkeligt gode knogleforhold. Hvis der er plads, kan der også indsættes 6-8 implantater i hver kæbe, og på disse fremstille faste broer, der er skruet fast og ikke skal tages ud.
-
Hvilken løsning skal jeg have?
Enhver implantatbehandling begynder med en grundig analyse af sundhedstilstand, kosmetiske og funktionelle krav til tanderstatningen, pladsforhold i kæberne, kæbernes funktion og eventuelle sygdomstilstande i kæberne. Dette indebærer en klinisk og røntgenologisk undersøgelse og eventuelt aftryk til studiemodeller. En sådan analyse vil munde ud i en behandlingsplan, hvor behandlingsbehov og muligheder specificeres, og hvor vi giver et overslag over økonomiske forhold.
-
Jeg har ondt efter fjernelse af min visdomstand/visdomstænder?
Når man har fået fjernet en eller flere visdomstænder, så er det vigtigt, at man sørger for at tage smertestillende medicin fast - i fastlagte intervaller. Man skal med andre ord ikke vente på, det gør ondt, før man begynder at tage noget smertestillende. I langt de fleste tilfælde så vil du have fået en elektronisk recept på yderligere smertestillende, som kan indløses på alle danske apoteker. Det er vigtigt for et godt efterforløb, at den ordinerede medicin tages som foreskrevet. Skulle man på trods af medicinindtag fortsat have ondt, så kan der være behov for at få noget stærkere smertestillende. Der kan i visse tilfælde også være tale om begyndende infektion. Har du smerter, du ikke kan holde nede, feber og/eller tiltagende hævelse, så bedes du kontakte klinikken. Alternativt vagtlæge/vagttandlæge uden for normal åbningstid.
Smerterne kan også skyldes en speciel tilstand kaldet dry socket - alveolitis sicca dolorosa. Når man fjerner en tand, så er der et hul i kæbeknoglen. Dette hul bliver fyldt med bl, som størkner og herefter langsomt omdannes til ny kæbeknogle. Hos nogle kan der på 3.-4. dagen ske en såkaldt fibrinolyse, dvs. en opløsning af blodklumpen/koaglet, så der opstår et tomt/tørt hul også kaldet en dry socket på engelsk. Dette er forbundet med meget stærke smerter. Tilstanden er ikke farlig og er forbigående. Den behandles symptomatisk med yderligere smertestillende - man kan også lægge noget ned i hullet, som tager smerterne. Man forlænger imidlertid helingsprocessen ved at lægge noget ned i hullet, og såfremt visdomstanden har ligget meget tæt på den store følenerve, som løber i kæbeknoglen i undermunde, så er det ikke altid tilrådeligt at lægge noget ned i hullet, da den store følenerve derved kan tage skade.